Første "mad event" på Lolland - også med opskrifter!

En del af vores projekt går ud på at genopdage de gamle ærter og bønner kulinarisk. Første gang, vi gjorde det for et større publikum, var på Frøsamlernes landsmøde 2012 i Maribo.

Historiker Else-Marie Boyhus fortalte at retter med tørrede ærter - grønne, gule og "grå" - kendes i Danmark helt fra Middelalderen og i alle samfundsklasser.

Vi smager på de gamle gråærter.

De var en vigtig proteinkilde, ikke mindst i Fasten. De grå ærter og især de "lollandske rosiner" eller "grå lollandske rosin-ærter" var de fineste, og kunne endda findes på de fornemmes spiseborde.

Madhistoriker Bi Skaarup præsenterede smagsprover af de 3 gamle sorter fra Lolland - lollandske rosiner, Errindlev ærter og den brune ært fra Nakskov - og af en ret med bønner, tilberedte efter gamle opskrifter fra 1793 og 1888, omskrevet til moderne køkkener.

 

Links til historiske opskrifter på retter med lollandske rosiner og hvide bønner kan findes nederst på siden.

Bi Skaarup præsenterer de gamle grå ærter  Errindlev ærter
Det er forbløffende så forskelligt de 3 ærter kan smage, selv når de er tilberedt efter samme opskrift.

 

Knut Hansen, Bevarings- og Besøgscentret "Elisabethsminde", deltog i programmet og fortalte om sit eget projekt med dyrkning af de lollandske rosiner på marken.

Knut Hansen
Vores mad event fik fin dækning i aviserne på Lolland-Falster. Ca. 70 gæster fra Lolland, medlemmer af Frøsamlerne og deres gæster deltog i arrangementet.