Nyt i vores ærte/bønne projekt i 2013

Vi er i gang med projektets 2. år og har planlagt demonstrationshaver, arrangementer, en madevent og meget mere.
 
De gamle ærter og bønner kan ses i haverne på:
Frilandsmuseerne i Lyngby og Maribo
Økologiens Have i Odder
Fuglebjerggård i Helsinge 
Offentlige arrangementer med bl.a. prøvesmagninger - se Kalenderen.
Onsdag d. 3. juli kl. 11 og søndag d. 21. juli skal vi (vi er i denne sammenhæng interesserede frøsamlere) til Nordgen i Alnarp og beskrive ærteprojektets 22 ærtesorter. Vi gentager dels sidste års beskrivelse af egenskaber, der er relateret til ærternes genetik. Derudover vil vi supplere beskrivelsen af ærterne med karakterer fra det såkaldte UPOV system, som er det system, der anvendes når sorter skal registreres på den officielle sortsliste. Udover at beskrive ærternes udseende vil vi også undersøge deres smag. Dette er planlagt til finde sted søndag d. 21. om formiddagen, samt en anden dag, når vi ved mere om modningstidspunkterne. Alle frøsamlere der er interesserede i at deltage er velkomne. Der vil blive arrangeret fælles transport til Alnarp i biler. Frøsamlerne betaler transporten.
Foto: Ærtenørder i sommerdragt i NordGens drivhus. Vivi Logan
 
Opformering af ærter og bønner til næste års madforsøg finder sted hos 6-7 medlemmer af foreningen, der har landbrug.
Vi fortsætter med at sammenligne og beskrive vores gamle sorter på videnskabelig vis, i år på den nordiske genbank, NordGen, udenfor Malmö. (På billedet ses sidste sommers kursus i beskrivelse af ærter - hvem kunne have forestillet sig at de kære grønne ærteplanter kunne være så forskellige?)
  Camilla Plum afholder en madevent på Fuglebjerggård 18. august (NB! flyttet fra 3. august, da ærterne ikke bliver modne før), med markvandringer, prøvesmagning af rå og dampede ærter, smagsprøver af retter med ærter, og mulighed for at lære mere om projektet og om de gamle bælgfrugter. Prøvesmagningen her og de andre steder vil vi opsamle skriftligt. Vi håber at finde en-to sorter af de høje ærter, der bliver så populære at de kan sælges til hobbydyrkning.
 
Projektets forfatter og kok gør klart til en (koge)bog om gamle ærter og bønner, med både gode gamle og spændende nye anvendelsesmuligheder.