29. september 2013 af Vivi Logan

Ærte falafler og gråærte humus fra "Gamle Sorters Dage" på Frilandsmuseet

Falafler af tørrede ærter
Opskrift på en stor portion falafler ca 100 stk.

 

400 g tørrede ærter (her en blanding af Brudager og Juttas)
2 bdt persille, hakket
1 fed hvidløg, finthakket
1 mellemstort løg finthakket
3 tsk stødt koriander
3 tsk stødt spidskommen
1 tsk salt
2 små kartofler, skrællet og fintrevet
4 æg
4 spsk rasp
Lidt finthakket frisk chili eller tørret stødt chili
2 spsk citronsaft
Olie til at stege i/fritere

 
Ærterne sættes i blød i koldt vand i 12 – 24 timer, jo ældre de er jo længere udblødningstid. De blendes rå og blandes med resten af ingredienserne. Form runde falafler med en ske i hånden og kog nogle stykker af dem af gangen i varm olie til de er sprøde og lækre.
 
 
Hjemmelavet humus af tørrede gråærter

2 dl tørrede gråærter (for ekstra mineraler, kan de iblødsættes med lidt tørret tang, der koges og blendes med). (Her Brun ært fra Nakskov)

 

2 fed hvidløg
½-1 dl ekstra jomfru olivenolie
3 spsk. citronsaft
1 tsk. stødt spidskommen
1 spsk tahin, hvid tahin giver en let smag af sesam, Urtekrams mørke tahin giver en kraftigere smag
Evt. lidt finthakket frisk chili eller tørret cayennepeber
salt og peber
De tørrede ærter lægges i blød i koldt vand natten over, 12 – 24 timer jo ældre jo længere udblødningstid. Skyl dem grundigt og kog dem derefter i en gryde med vand til de er møre ½-1 time alt efter alder. Blend grundigt alle ingredienser sammen, start med 1/2 dl olie og tilsæt kogevand eller mere olie indtil konsistensen er tilpas.